SKOLGATAN

SKOLGATAN
Här härjar jag 3-barnsmamma som började blogga för att berätta om vårat mellersta barn som har downs syndrom

onsdag 10 september 2008

Historien om Ebba


Ebba kom till världen den 18 januari 2006,hon hade väldigt bråttom och kom på en kvart från att vi passerade förlossningsdörren i vecka 36+4


Beskedet om downs syndrom fick vi direkt och jag kände bara ännu mer för henne,ville bara skydda henne från denna värld med hemska fördommar och okunskap. Tänk om jag hade vetat hur underbart livet blir med en speciell unge. Oj vad tankarna snurrade i huvudet när vi låg på bb. Direkt när vi kom upp till bb så tog dom ett blodprov som skickades iväg på kromosomtest,efter 1 vecka fick vi svaret.


Sen drog allt igång,ultraljud på hjärtat,ögon och öron-undersökning,barnhablitering med sjukgymnast,logoped,läkare,pedagog och kurator. Allt var bra som tur var. Hjärtundersökningen var värre än kromosomsvaret,det var riktigt jobbigt men väldigt skönt att dom kollar sånt direkt och att det var som det skulle. 50% av ds-barnen har ju hjärtfel.


Tyvärr har jag vart väldigt dålig på att skriva upp när hon har lärt sig olika saker. Vände sig om från rygg till mage gjorde hon tidigt,tidigare än Lucas,vet inte om det är för att hon är lite överrörlig,hon var 2 1/2 mån,sitta utan stöd gjorde hon vid 7 mån,åla vid ca11 mån och sätta sig upp från liggande,krypa strax därpå.Tecknade sitt första tecken runt 1 år,det var lampa. Gå med stöd kommer jag inte riktigt ihåg,men det gjorde hon länge. Tog några steg gjorde hon också väldigt länge,hon började nog med ett par steg vid 1 1/2år och gick mer än krypa 2 år,hon fattade grejen med att gå när vi var i sälen,vet inte om det var för att stugan var så liten så hon tyckte det var smidigare att gå:-)



Just nu så tränar vi mest kommunikation,vi kör mycket med babblarna(http://www.babblarna.se/) hon älskar eras musikvideo. Sen spelarvi bingo,försöker få henne se att 2 bilder är likadana så ska hon lägga dom på varandra men det är svårt:-)

Hennes favorit-grej att göra är sjunga tecken-sånger. Hon har filmer med teckensånger som vi har köpt på hattenförlaget(http://www.hattenforlag.se/) hopphatten och sånghatten,dom går varma här hemma. Böcker är en annan favorit,speciellt babblarna och Ebba-böckerna,dom kan man också köpa på hattenförlaget.

Annars är hon ju som vilken annan unge som helst,fast hon tar lite längre tid på sig. Som en trög dragkedja har jag läst någonstans:-)tycker det passar bra!

1 kommentar:

Anonym sa...

Guuud så söt :)