Ingredienser
1 kaka
Kexbotten:
300 g
digestivekex
150 g
smör
Cheesecakesmet:
600 g
philadelphiaost
2,5 dl
kesella, 10%
1 dl
strösocker
1 dl
majsstärkelse
2 tsk
vaniljsocker
3 st
ekologiska ägg
1 dl
vispgrädde
200 g
vit kvalitetschoklad
1,5 dl
färska blåbär, (eller frysta)
"Det här är ett underbart originalrecept från en diner i New York. Till och med min amerikanska väninna säger att det är den godaste cheesecake hon har ätit. Dessutom är den väldigt enkel att göra. Servera den gärna kylskåpskall, då är den lättare att skära upp i snygga bitar. Om kakan inte vill lossna från formen brukar jag ta en liten kniv och skära försiktigt längs med kanten."1 kaka.
Gör så här
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
3 Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
4 Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
5 Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
6 Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
7 Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
8 Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.
9 Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
10 Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
11 Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.
Ett recept av Leila Lindholm
2 kommentarer:
Oj, vad duktigt. Maria ville cokså göra den men ångrade sig och gör just nu nån citron och hallonkaka. Ska bli intressant...
ojoj..den såg god ut...
Skicka en kommentar